top of page

Utvekslingsbrev: San Diego

Ina Iverslien Borgbjerg

Hei alle sammen!

Dette er et forsøk på å dele mine opplevelser fra utvekslingsoppholdet jeg nå gjør i San Diego, USA. Mitt navn er Ina Borgbjerg og jeg tar også en bachelor i statsvitenskap på Dragvoll, NTNU. Under det første året mitt i Trondheim kastet jeg meg på frivilligbølgen og var med i arrangem-

entskomiteén her i Leviathan, og jobbet som bartender på Lyche på Samfundet. I tillegg hadde jeg en betalt jobb ved siden av. Med andre ord var hverdagen fullpakket med jobb og arrangementer på ulike hold. Her i USA lever jeg et helt annet liv. Folk som kommer hit på utdanningsvisum får ikke lov til å jobbe, selv om de gjerne vil. Og frivillighetskulturen kan vi være ganske sikre på at er unik for studentbyen Trondheim.

I San Diego-området er det veldig mange ulike universiteter som alle ligger innenfor en radius på ca. en times kjøretur fra hverandre. Jeg går på UCSD, som er en skole med mange linjer og spesialiseringer innenfor realfag og forskning, til tross for at jeg tar en samfunnsvitenskapelig bachelor. Det synes jeg faktisk bare er litt stas, for da kjenner jeg ingen andre utvek-slingsstudenter og må sosialisere med mange fra Gløs, som egentlig er litt hyggelig. Det er få studenter som bor i downtown San Diego, de fleste bor i Pacific Beach-området hvor jeg bor, eller nærme campus til sin skole. Det kuleste er selvfølgelig å bo i Pacific Beach. Som navnet tilsier ligger det rett ved stranden, og det har sitt eget lille bysentrum, hvor vi shopper, spiser og går ut.

Én av grunnene til at jeg valgte å utveksle til San Diego var å være nærme sjø og strand, i tillegg til at stedet tilbyr det beste klimaet i California. Her er surfekulturen stor og de fleste utendørsaktiv-itetene tar plass på stranda. Så når jeg ikke fyller hverdagen med ulike jobber som i Trondheim henger jeg heller på ulike strender i området. Jeg surfer flere ganger i uka, tar lesepauser med å tæne på stranda midt på dagen og spiller volleyball på et av de mange nettene som er satt opp langs den lange stranda i Pacific Beach.

I og med at det er så mange ulike universiteter i området er Pacific Beach stappfull med studenter; alt vi mangler er et Samfundet hvor vi kan samles. Det er ganske mange ulike barer og utesteder her. Avhengig av hvilken dag du drar ut på har de forskjellige funksjoner og vibes: På tirsdager har alle barer og restauranter for eksempel halv pris på tacoer, noe som har resultert i en fast Taco-Tuesday hvor alle drar ut etter å ha spist seg mette på tacos. På torsdager har Beach Comber øl til en dollar, så alle drar naturligvis dit, og resten av helgen kommer det litt an på hva du føler for. Vi har noen greie utesteder her i Pacific Beach - eller så er det virkelig store utesteder i Downtown om man ønsker det. Men alle er spredt på ulike utesteder, i motsetning til i Trondheim hvor det var en selvfølge å dra på Samfundet hver helg.

Kulturen her er veldig annerledes. Jeg valgte å utveksle til et engelsktalende land fordi jeg tenkte at språket ikke kom til å være en så stor barriere, og at en vestlig kultur og levestandard kom til å være noenlunde likt som i Norge. Men jeg merker nå etter noen måneder at forskjellene er store. Og at det er forskjell på hvordan folk tenker og handler ettersom hvor i landet de er fra. Bilkulturen er dominerende, og folk kjører virkelig overalt. Og man skjønner virkelig hvordan den har utviklet seg gjennom historien. Avstandene er store, kollektiv transport er virkelig kjempedårlig og det er relativt gode veier overalt. Å kjøre til et sted er nesten alltid den raskeste måten å komme seg dit på, sett bort ifra fly. For eksempel så tar det 20 minutter å kjøre til skolen utenom rushtrafikken, men rundt 50 å ta bussen.

I Pacific Beach-området derimot er det veldig populært å gå en tur langs strandpromenaden eller å sykle rundt i sentrum. Det er lett å komme seg rundt innenfor et byområde ved å gå, sykle eller skate, men om du skal forflytte deg utenfor det er du ganske avhengig av bil.

Jeg ble ganske positivt overrasket over de mange aktivitetene amerikanerne ser ut til å fordrive tiden sin med. Folk er ute og nyter det gode været akkurat som på en god sommerdag i Norge. Folk tar med seg piknikutstyr og lager bonfires på stranda, de spiller volleyball og bedriver andre strand-aktiviteter. Og du ser alltid noen som løper eller mosjonerer langs de to strand-promenadene i nabolaget, gjerne tidlig på morgenen. Selv om solen går ned klokken fem denne tiden på året, er det fortsatt lyst rundt klokken seks på morgenen. Ved soloppgang er folk ute og trener, lufter hunden, på trilletur eller bare ute for en tidlig kaffe. Så i nabolaget mitt får jeg virkelig inntrykk av at folk er aktive, selv fra tidlig på morgenen.

Ellers merker man at amerikanerne i California har mange av de samme verdiene som vi har i Norge. For eksempel har jeg bare møtt på folk som stemmer på Trump i andre stater som Hawaii og Arizona. Men liberalismen står sterkt, og folk er glade i sin personlige frihet.

Alt i alt har oppholdet i Amerika vært en sann glede så langt. Jeg tar på meg statsvitenskap-brillene og møter folk med andre politiske holdninger med den største nysgjerrighet. Sånn sett er det kjempespennende å bo i en nasjon som har stemt frem Trump som president. Klimaet i San Diego gjør det litt enklere å være student, selv på vinterhalvåret. Og det er kult å oppleve et annet universitet med andre evalueringskriterier enn NTNU. Men godt skal det bli å komme tilbake òg!


131 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Statsviteren - "Et ærlig forsøk"

Velkommen til Leviathan sitt magasin - Statsviteren! Redaksjonen har nå lansert den andre utgaven av magasinet. Ta en titt og få innsikt...

bottom of page