top of page
  • Forfatterens bildeThomas Hobbes

Leviathans (litt forsinkede) leseliste for sommeren 2021!

Av Aksel Mellingen, Nestleder leviathan


Jeg har vært heldig nok til å få skrive leviathans leseliste for i år. Målet med denne listen er å introdusere noen bøker jeg synes har fått for lite oppmerksomhet, eller som rett og slett er gode nok til at ALLE burde ha lest dem. Enten du er en ny student som ser etter lesestoff som kan være relevant for studiet, eller en veteran student på utkikk etter en spennende bok til å lese på stranden, har Leviathans leseliste noe for deg. Listen inneholder bøker fra et bredt spektrum av sjangere, både skjønnlitteratur og sakprosa. Håper du finner noe du liker!

Make it stick: The science of successful learning


Forfatter: Peter C. Brown

Sjanger: fagprosa, pedagogikk


Har du noen gang lurt på hvordan du egentlig burde studere? Hvilke metoder som faktisk fungerer for å lære deg det du lurer på? Denne boken kommer med overaskende, og ekstremt nyttige tips for hvordan du kan bedre bruke tiden din. Selv de to første kapittelene vil gjøre underverk for din forståelse for hvordan læring fungerer. Hvis du skal lese en ting før neste semester,

bør du i min mening lese denne!


Educated : A Memoire

Forfatter: Tara Westover, utgitt: 20. februar 2018

Sjanger: Memoar

Hvis du trenger motivasjon til starten av det nye semesteret, er dette boken for deg! Tara Westover gir en gripende fortelling av en oppvekst i en fundamentalistisk, dommedagspreppende familie, og hvordan hun brøt ut og vant frihet gjennom utdanning. Boken er velskrevet og lettlest, og gir et fascinerende innblikk i en annen verden. Anbefales!
The Goblin Emperor

Forfatter: Kathrine Addison

Sjanger: Fantasy

Noen gang lurt på hva du ville gjøre om du plutselig blir utnevnt keiser? «The Goblin Emperor» er et fascinerende, og overaskende hjertevarmende fortelling om hvordan keiserens yngste sønn, etter et liv levd i eksil, må ta over tronen etter hans far og eldre brødre dør i en luftskipsulykke. Vil han bli en marionett for sine rådgivere? Snikmyrdet? Eller vil han vokse til å møte utfordringen?
How Democracies die


Forfatter: Steven Levitsky og Daniel Ziblatt

Sjanger: Fagprosa, komparativ politikk


Noen gang lurt på hva det er som gjør noen demokratier stabile, mens andre virker kaotiske og på randen av oppløsning? "How democracies die" forklarer hvilke faktorer som skiller de to, og gir viktige lærdommer til hvordan vi kan bevare vårt eget demokrati. Boken bruker flere belysende eksempler fra historiske tilfeller. Den er i tillegg vellskrevet og lettlest. Et «must-read» for en aspirerende statsviter!


The Help


Forfatter: Kathryn Stockett

Sjanger: Historisk roman


The Help er en av de bøkene som både er en spennende og dramatisk roman, der en samtidig kan lære noe nytt. I dette tilfellet får en innblikk i tilværelsen til svarte hushjelpere i 60-tallets Jackson, Mississippi. Boken er en berg og dalbane av følelser, med en sterk tone av håp gjennom hele. Anbefales!A Memory Called Empire


Forfatter: Arkady Martine

Sjanger: Science-fiction


Ambassadør Mahit Dzmare kommer fra en liten romstasjon, til det massive rom-keiserdømmet Teixcalaanli, der hun tar over for sin forgjenger, som har dødd på mystisk vis. Hun må manøvrere forsiktig i de farlige politiske farvannene, for å holde forholdet mellom stormakten og den lille romstasjonen hennes godt, og dermed bevare dens eksistens. Kan tråder trekkes til den norske situasjonen? Les og finn ut!Factfullness


Forfatter: Hans Rosling

Sjanger: Sakprosa

Hans Rosling viser på overbevisend vis hvordan antagelsene våre om hvordan verden er og utvikler seg kan være overaskende feil. Gjennom bruk av fakta (hvem skulle trodd?) og statistikk legger han frem argumenter mot den pesimistiske verdenssynet som er så vanlig i dagens verden. Rosling skriver også på en folkelig, lettlest måte, som gjør den lett å dra med selv når solen steker på det hardeste.


Atomic Habits


Forfatter: James Clear

Sjanger: selv-hjelp, sakprosa

Alle er enige i at det pågåedne selv-hjelps-jaget kan være både frustrerende og slitsomt. Det virker alltid som om det er en ny metode som endelig skal løse alle ens problemer. Alt det tatt med i betraktning, har jeg likevel valgt å sette denne boken på listen fordi kvaliteten til boken er et godt hakk opp over andre bøker i sjangeren. James Clear legger fram et enkelt, og i personlig erfaring, effektivt, verktøysett for å anskaffe seg bedre vaner. Slik jeg har tenkt når jeg skrev listen, kan en bruke «make it stick» til å lære seg hvordan en børr studere, og «Atomic Habits» til å lære seg hvordan en kommer seg på skolen før klokka 12 (hvis en ønsker det da).
The Tyranny of Merit: What's Become of the Common Good?


Forfatter: Michael J. Sandel

Sjanger: Filosofi, Politisk teori

Denne boken er også anbefalt av vår egen professor i politisk teori, Francesco Boldizzoni, og gir en fascinerende vinkling av mange av problemene en ser i vesten i dag, som lavere sosial mobilitet og voksende ulikhet. Den setter også søkelyset på de feilaktige, og skadelige, antagelsene som blir frembrakt av å leve i det som nominalt er et meritokrati. Boken klarer også dette uten å drøye boken ut til 800 sider, som gjerne kan være greit for lesemotivasjonen.

111 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page